joi, 24 ianuarie 2013

Sfaturi pentru a promova usor cel mai greu examen din sesiune!

Exista anumite examene din sesiune care ne sperie mai mult decat o fac altele. Desemnate drept "cele mai dificile", acestea pot fi abordate in asa fel incat obtinerea unei note decente sa nu mai fie o problema.
Tu stii ce sa faci pentru a trece cu brio un examen greu? Iata cateva idei!

 

Notitele sunt de baza

Pentru ca invatatul pentru un examen dificil sa mearga struna, este important sa te poti baza pe notitele luate la curs de-a lungul semestrului. Cum nu poti scrie chiar tot ce auzi in timpul cursurilor, este esential sa inveti sa notezi doar ceea ce este mai important (cuvinte cheie, idei principale). Nu ezita sa te plasezi strategic la fiecare curs (in prima banca, de ce nu?) pentru a putea auzi cat mai bine ce spune profesorul si a evita sa fii distras (de colegii mai vorbareti, eventual). In tot acest timp, tine la indemana un marker cu care sa evidentiezi instant ideile desemnate de profesor ca fiind cele mai importante.  

Discuta cu profesorul

Chiar daca nu iti prea vine sa o faci, din timiditate sau pentru ca profesorul in cauza iti da fiori reci pe sira spinarii, discutiile productive cu proful de curs sunt o adevarata mana cereasca pentru studiul tau pentru examen. Cu ajutorul profesorului, iti vei putea lamuri la timp neclaritatile legate de materia de curs. In plus, il vei putea intreba mai multe despre examen, felul in care acesta va arata si ce anume ar trebui sa inveti pentru a-l trece (cu brio). Nu uita ca, daca faci o impresie buna, profesorul te va tine minte si te va putea ajuta si cu alte ocazii (scrisoarea de recomandare iti spune ceva?). 

Invata treptat

Daca incepi sa te pregatesti din timp pentru examenul dificil, invatand dupa fiecare curs sau macar cu 1-2 luni inainte de proba, sansele de a-l trece fara probleme sunt mult mai mari. Asimiland informatia in timp, te asiguri ca aceasta se sedimenteaza si ramane acolo si dupa ce examenul va fi trecut (ceea ce conteaza cel mai mult).

Accelereaza ritmul de invatare in zilele premergatoare examenului

Cu cateva zile inainte de examenul cel dificil, organizeaza sesiuni mici de studiu de-a lungul intregii zile. Scopul nu este acela de a obosi invatand, ci de a-ti reaminti ceea ce stii deja si de a completa ici, colo, informatiile lipsa. In aceasta etapa poti incerca studiul in grup - nu este nevoie sa apelezi la mai mult de un coleg care sa te ajute sa iti testezi cunostintele. 

Relaxeaza-te inainte de examen

In seara dinaintea examenului, este momentul sa te relaxezi. Dormi suficient si, daca ai emotii, trezeste-te mai devreme pentru a mai arunca un ochi peste materialele de studiu. In niciun caz nu incerca sa mai acumulezi informatie in orele premergatoare examenului, ci revizuieste doar ceea ce stii deja. Dimineata, mananca un mic dejun energizant (lapte cu cereale, spre exemplu) si hidrateaza-te. Odata ajuns la examen, respira adanc si citeste cerintele. Relaxeaza-te, chiar daca pare ca nu mai stii nimic - informatia iti va reveni in minte de indata ce te vei apuca sa scrii. Nu uita sa iti notezi ideile principale pe ciorna si sa dezvolti doar "pe curat", pentru a economisi timp. 



Sursa: studentie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu