sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Foamea la studenti!



Cea mai mare problema a studentului dintotdeauna este mancarea. Cel mai important element dintr-o camera de camin este frigiderul. Ce ne facem, insa, cand in frigider bate vantul a pustiu? Cele mai des intalnite solutii sunt: pachetul de acasa, cantina, fast-food-ul si gatitul in camin.

Pachetul de acasa e solutia ideala. Parintii platesc pentru el la autobuz, mama face mancarea buna de acasa iar tot ce ii ramane studentului sa faca este sa fie punctual si sa se duca la autogara sa isi ridice pachetul (uneori si asta e o provocare, mai ales cand autobuzul ajunge inainte de ora 10). Dezavantajele ar fi ca ai aceleasi 2-3 feluri de mancare toata saptamana si ca te saturi de mancare reincalzita (cu totii stim ca nu are acelasi gust ca atunci cand e mancarea proaspat facuta).

Gatitul in camin se refera de cele mai multe ori la traditionalii cartofi prajiti si mult prea slavitele omlete, aceste mancaruri fiind usor de facut, au un timp mic de realizare si genereaza o satisfactie garantata. Pentru mancaruri mai alese, ciorbe sau alte preparate ce ne vor ocupa jumatate de zi si ne vor umple de mirosuri alese tot caminul, e mai dificil cu gatitul. Trebuie sa ai cu ce, unde, cand si sa depui efort pentru realizarea lor.

Cel mai aproape de studentul flamand este fast-food-ul. Plasat la indemana, cat mai aproape de camin si cu mirosuri ademenitoare atunci cand nenorocitul se intoarce de la cursuri, lihnit de foame, bestia isi ataca prada atunci cand aceasta este cu garda jos. Ideal atunci cand esti pe drumuri si nu apuci sa mananci, fast-food-ul te hraneste cu ceva gustos in fuga. Atunci cand treci cu stomacul gol pe langa ele, demonul te atrage, te face sa iti fie pofta si, chiar daca ai mancare acasa, parca mirosea bine bucata aceea, chiar daca in final nu esti satul, ci doar amagit. 

Cantina este restaurantul studentului, doar ca e cu autoservire si cu preturi rezonabile pentru buzunarul sau. Acolo mancarea e de cele mai multe ori buna (stim cu totii ca mai sunt si exceptii), e de cele mai multe ori calda (daca te gandesti sa te duci la cantina dupa ora 16.00 s-ar putea sa ai surprize) si ai aproape mereu de unde alege. De la fripturi la ciorbe si diferite mancaruri de baza, aici le gasesti pe toate, dar nu toate odata. Cu cat mergi mai des, cu atat vei reusi sa identifici mai multe sortimente. 

Intre pizza/ shaorma si cantina vreau sa dezbatem putin. De cate ori v-ati gandit ca inloc sa dati 10 lei pe o shaorma ar trebui sa mergeti la cantina? V-ati gandit sa renuntati la pizza pentru un meniu cu 2 feluri de mancare si desert? De cele mai multe ori, cand trebuie sa ne cumparam mancarea, principalul criteriu in a ne achizitiona mancare este pretul. Insa, chiar si asa, cantina este mai convenabila. De mancatul sanatos nici nu mai pomenesc. Pentru student, acesta este un moft.


Catalina Popescu

Un comentariu: