marți, 1 februarie 2011

Dilema studentilor: Sa lucreze sau nu in timpul facultatii?

In fiecare an, studentii se vad pusi in fata unei dileme care le poate marca atat parcursul profesional, cat si planurile personale: sa accepte un job inca din timpul facultatii sau sa se concentreze exclusiv pe studiu.


Sase ore pe zi de studiu. Doua ore la biblioteca. Venituri lunare de cateva sute de lei. Cele trei caracteristici zugravesc imaginea cotidiana pe care o are studentul roman preocupat doar de studiu.

De cealalta parte a baricadei il vedem pe studentul angajat, care ajunge la cursuri dupa cum se intelege cu angajatorul, pentru care munceste 4-8 ore zilnic. Veniturile lunare nete depasesc adesea 1.000 de lei.

Wall-Street.ro a consultat specialisti in resurse umane, angajatori si reprezentanti ai mediului educational pentru a vedea in ce masura studentii ar trebui sa lucreze inca din timpul facultatii.


George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata locala, a postat pe blogul personal, un text prin care respinge categoric ideea ca tinerii sa lucreze in timpul facultatii si ii incurajeaza pe acestia sa invete. “Cat mai mult si cat mai bine, pentru a deveni oameni inteligenti, civilizati si cultivati. Si sa se ocupe de lucrurile studentesti. Daca pierd ocazia sa o faca in scoala, slabe sperante sa o mai faca vreodata! Multi raman toata viata doar <> si <>, si pentru ei cultura e acelasi lucru cu cultura organizationala”, scrie Butunoiu, pe propriul blog.

El adauga ca studentii care lucreaza inca din timpul facultatii si nu se dedica exclusiv studiului ar putea sa aiba de suferit peste ani, cand vor dori sa se angajeze pe functii de conducere in cadrul anumitor companii. Butunoiu admite insa ca studentii trebuie sa participe la diverse stagii de practica sau internship-uri pentru a acumula si experienta practica, nu doar cunostinte teoretice.

Octavian Badescu (foto)
, 35 de ani, unul dintre antreprenorii tineri de pe piata locala, fost director general companiei de curierat Alo Curier, care a lansat afacerile Sameday (servicii de livrare in aceeasi zi), Field Expert (marketing direct) si Retail Plus Eastern Europe Europe (cercetare de piata), apreciaza ca studentii ar trebui sa se angajeze inca din timpul facultatii sau, cel putin, sa ia parte la programe de practica.

“Cred ca este bine ca studentii sa aiba un job inca din timpul facultatii, pentru ca le lipseste contactul cu lumea reala. In facultate, ei se raporteaza doar la familie, profesori si la prieteni care, de regula, sunt de aceeasi varsta si au o experienta limitata. Personal, prefer sa angajez tineri cu ceva experienta pe piata fortei de munca”, mentioneaza antreprenorul.

Badescu, care a absolvit Academia de Studii Economice din Capitala in 1999, nu a lucrat in timpul facultatii.

“Daca as face facultatea din nou, cu siguranta ca m-as angaja inca din timpul scolii, pentru a mai castiga vreo 2-3 ani in cariera. Probabil ca m-as fi angajat cu program full-time inca de la inceput, dar cu o oarecare flexibilitate. Dar nu as fi lucrat din primul an de facultate. Cu siguranta insa ca tinerii nu trebuie sa ignore facultatea”, sustine Badescu.

In schimb, Bryan Jardine, managing partner al biroului de la Bucuresti al firmei austriece de avocatura Wolf Theiss, considera ca fiecare tanar ar trebui sa decida cum isi abordeaza cariera si cand incepe sa lucreze.

Americanul a fost nevoit sa aiba un job inca din timpul colegiului pe care l-a urmat in California. Dupa finalizarea colegiului a lucrat pentru o perioada de trei ani, inainte de a se incrie la facultatea de drept. Ca student, a ales sa nu lucreze.

Jardine mentioneaza ca deciziile pe care le-a luat au fost cele mai bune pentru el, dar ii sfatuieste pe tinerii studenti sa participe la practica, pentru a obtine o experienta de munca.

Se poate spune insa ca absenta tanarului de la cursuri pe durata studentiei, ori notele mai slabe i-ar putea influenta o viitoare cariera de manager/executiv, precum si o decizie a angajatorilor de a-l recruta sau nu?

"Depinde foarte mult de specificul jobului, de procedurile companiei, de competentele dezvoltate in timp de respectivul candidat, de personalitatea lui, motivarea catre un job sau altul, catre o companie sau alta, cumulul experientelor, chimia dintre el si ceilalti membrii ai echipei, potentialul de dezvoltare in timp etc. Nu este o situatie in alb si negru negru, ori , ori, ci mai degraba un <> perfect intre ce se cere si ce se ofera. Competentele si personalitatile fiind diferite, responsabilitatile si indicatorii de performanta sunt chestiuni de la companie la companie", spune Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul Kienbaum, ultimul jucator intrat pe piata de executive search.



Un articol preluat de pe www.wall-street.ro

Un comentariu:

  1. pe scurt: pe parcursul primilor 4 ani de facultate(UPB-Fac.Automatica) nu am lucrat, dar mi-am luat diverse certificari, in anul 5 am lucrat part-time.Am avut note bune si foarte bune. Dupa ce am terminat m-am inscris la master, in curand il voi termina si m-am angajat full-time.
    In momentul de fata lucrez si sunt platit cu putin peste 1000 euro, am sanse de promovare, sunt multumit.
    Sfatul meu: nu va luati servici in timpul facultatii, nu pierdeti timpul, invatati!
    Ceea ce vreau sa spun este faptul ca

    RăspundețiȘtergere