luni, 4 februarie 2013

Bogatia tarilor, proportionala cu inteligenta cetatenilor!


Bogatia tarilor este proportionala cu inteligenta cetatenilor, arata un studiu recent.
Potrivit economistilor, daca inteligenta cetatenilor creste, cresc si sansele ca tara sa fie mai bogata.

Studiul realizat de specialistii de la College London impreuna cu cei de la Chemnitz University of Technology, publicat in revista Psychological Science, arata ca
economia nu tine neaparat de cat de libera e piata.

Cercetatorii au analizat testele de inteligenta efectuate in 90 de tari si au constatat ca cei mai destepti cetateni (5% din populatie, mai precis) au o contributie foarte mare la bunastarea tarii.

Studiile s-au axat in ultimii 50 de ani pe puterea capitalului uman, care reprezinta calitatile celor care fac parte din clasa muncitoare.

Heiner Rindermann, de la Chemnitz University of Technology, arata ca cea mai importanta trasatura este abilitatea cognitiva, capacitatea de a rezolva o problema folosind cea mai eficienta metoda si excluzand violenta.

Studiul a luat in considerare si rezultatele obtinute de tari in domeniul stiintei, dar si numarul de laureati ai premiului Nobel pentru stiinta din fiecare tara.

Rezultatele au fost graitoare: pentru fiecare punct in plus la media de IQ a tarii, venitul net per cap de locuitor creste cu 229 de dolari (aproximativ 162 de euro). Insa cei 5% dintre cetateni care au un IQ foarte mare sunt cei care fac diferenta: pentru fiecare punct in plus la media de IQ din acest grup, venitul net per cap de locuitor creste cu pana la 468 de dolari (aproximativ 330 de euro).

"Intr-o societate, nivelul celor mai inteligenti cetateni este important pentru productivitatea economica", sustine Heiner Rindermann, care considera ca acestia sunt importanti pentru progresul tehnologic, inovatie, conducere a administratiei, a organizatiilor, antreprenoriat si alte domenii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu