miercuri, 16 martie 2011

Trei cuvinte cheie care te tin departe de criza

Criza cerne sita !

Vorbeam cu un coleg consultant despre simptomele crizei si am ajuns impreuna la concluzia ca aceste vremuri sunt ideale pentru a separa valorile de lichele.
Angajatorii si antreprenorii se zbat mai mult ca oricand sa obtina maximum de profit cu minimum de cheltuieli.

Oportunitatea?
Daca ar fi nevoie sa te reprofilezi ai nevoie sa inveti extrem de rapid abilitati noi care sa se potriveasca in noile contexte in care vrei sa te implici.

Cum sa faci concret?
Tine minte 3 cuvinte:


  • curaj
  • disciplina
  • relevanta
 Daca pui cele 3 cuvinte de mai sus in ecuatia potrivita obtii cel mai bun cocktail de evolutie (invatare accelerata) catre o abilitate noua. Aceasta iti poate da exact avantajul competitiv de care ai nevoie ca sa fii OK  chiar si in criza.

Ecuatia arata cam asa:
In primul rand:
Imediat dupa ce ai decis domeniul in care vrei sa te perfectionezi, pune mana si fa ceva practic !
Nu astepta ca o statuie sa cunosti suficiente informatii teoretice. In majoritatea cazurilor nu ai cum sa intelegi informatiile respective daca nu ai un minim de practica.

Unde sa practici ?
Conteaza mai putin !
Atata vreme cat nu ai pretentii salariale vei gasi relativ usor un angajator dispus sa te lase sa participi in focul actiunii.

Actiunea iti va da curaj! Aceasta este prima parte a ecuatiei !

In al doilea rand:
In paralel cu practica, te poti apuca de studiat.
Alege cele mai bune 4-5 carti sau surse de informare din domeniu si devoreaza-le. Invata cu pixul in mana. Ia notite. Fa fise pe care sa le porti cu tine ca sa iti amintesti si sa verifici in practica informatiile rezultate din studiu.

Studiul cere disciplina. Acesta este al doilea cuvant cheie, dupa curaj ! Implicit, este a doua parte a ecuatiei.

In al treilea rand
Gaseste-ti un mentor!
Cauta un expert in domeniul in care vrei sa devii si tu expert. Convinge-l sa iti dezvaluie din secretele lui. Vei fi uimit ! Majoritatea expertilor sunt deschisi sa ofere din secretele lor pentru simplul motiv ca in lumea expertilor e multa singuratate. Adevaratii experti sunt motivati de competitie si evolutie continua si nu se tem sa dezvaluie din secretele lor. De fapt, aceasta este o modalitate buna prin care sa iti dai seama daca ai in fata un expert adevarat sau unul in formare (cei care nu au atins maiestria inca se mai tem sa-si dezvaluie secretele)
Expertii sunt cei care iti ofera perspectiva relevantei. Dupa ce ai inteles pe propria piele ce functioneaza si ce nu, dupa ce ai inteles din carti care sunt elementele conceptuale ale abilitatii pe care vrei sa o stapanesti, vine un moment in care numai un expert iti poate arata care sunt detaliile care conteaza.
Relevanta este al treilea element cheie al ecuatiei succesului tau.

Asadar:
Evolutia ta vine din viteza cu care inveti. Viteza cu care inveti lucruri noi vine din trei surse combinate: CURAJ + DISCIPLINA + RELEVANTA
Inspiratie !
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu