marți, 29 martie 2011

6 elemente cheie in increderea in sine


Mi s-a intamplat destul de des sa ma intreb ce face diferenta intre o persoana care debordeaza de self confidence si una care e sovaitoare, nesigura si cu un deficit de incredere in propria persoana.
Brian Tracy identifica 6 elemente de acest tip care, desi nu sunt singurele, te pot ajuta sa iti faci o idee care sunt zonele tale “neacoperite”…




Sa le luam pe rand:
1. Cat de mult te respecti pe tine depinde de cat de mari sunt OBIECTIVELE tale!
E aproape contraintuitiva aceasta observatie. Ca sa iti cresti increderea in tine, indrazneste mai mult.
Impinge limitele zonei tale de comfort.
Simplul fapt de a-ti face planuri detaliate in legatura cu obiectivele tale ambitioase, va genera o energie interna (un “foc” interior) care iti va creste si modul in care te percepi.

2. E important sa iti fie clare VALORILE si STANDARDELE la care aderi.
Increderea in sine depinde foarte mult de modul in care tu traiesti si lucrezi in concordanta cu valorile si standardele tale.
Esti congruent cu acestea? Te simti motivat sa faci acele lucruri necesare sau ai conflicte interne?
Uita-te la orice persoana energica si increzatoare: e imposibil sa fie asa daca ceea ce face si ceea ce crede nu se potrivesc ca o manusa.
Evalueaza in ce masura ceea ce crezi si este important pentru tine se regaseste in ceea ce faci. Daca nu exista congruenta, tocmai ti-ai gasit cel mai mare factor demotivator din viata ta!

3. Simte gustul succesului!
Poti obtine asta din impartirea obiectivelor in etape masurabile. Ramai focusat pe prima etapa, du-o la capat cu succes, opreste-te si sarbatoreste!
Incarca-te cu senzatia data de reusita si cu doza de energie aferenta.
Lasa-ti mintea si corpul sa afle ca sunt pe drumul cel bun.
In aceasta etapa, entuziasmul este BONUS!

4. Compara-te cu ceilalti!
Dar, vei zice, adevaratii performeri se compara doar cu ei insisi! Foarte adevarat!
Insa pana ajungi in varf, ai nevoie sa pleci din locul in care esti si sa urci treapta cu treapta.
Incepe prin a te compara cu alte persoane de succes, care deja sunt pe acest drum si au rezultate deosebite. Asta te va motiva sa ajungi in apropierea lor.
Dupa ce ai ajuns la un nivel inalt, sa zicem in primii 10% din domeniu, este momentul sa incepi sa te compari doar cu potentialul tau inca nefolosit.

5. Recunoasterea performantelor tale de persoane pe care le respecti.
E cu siguranta un “confidence booster” sa primesti aprecieri de la persoane care deja au succes si sa fii astfel “recunoscut” ca un jucator important in domeniu.
Ceea ce se intampla dupa ce primesti aceste recunoasteri din partea sefilor, colegilor, competitorilor, clientilor sau furnizorilor este ca ai dorinta sa faci o treaba si mai buna!

6. Recompensele pe care le primesti pentru realizarile tale
E posibil sa lucrezi in domenii care premiaza performanta prin bonusuri, masina de serviciu, vacante, diplome, etc. Aceste elemente exterioare pot constitui stimulente foarte bune sa ramai motivat si dedicat obiectivelor tale. Foloseste-te de ele!

Asa ca,
TU ce ai de gand sa faci azi pentru a-ti creste INCREDEREA in TINE?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu