miercuri, 9 februarie 2011

Ce facultăţi te lasă pe drumuri?




      Facultăţile cu cel mai mic număr de absolvenţi care lucrează în specialitatea pentru care s-au pregătit sunt ştiinţele umaniste, ştiinţele socio-politice şi ştiinţele naturii.

Specializările în IT sunt printre cele mai sigure în raport cu piaţa muncii.


      Absolvenţii celor trei discipline universitare activează în proporţie de peste 50% în alte domenii decât cele studiate, potrivit unui studiu recent.
     "Programe de studiu care conduc la angajare în domenii diferite de cel absolvit sunt: geografia, limba şi literatura română, istoria, relaţiile internaţionale şi studiile europene, administraţia publică, administraţia europeană", se arată în studiu.
     Urmează în topul facultăţilor fără mari şanse de angajare în domeniu ştiinţele agricole şi cele economice (doar 54% lucrează în specialitatea absolvită). Nici specializările în Drept nu stau mult mai bine (doar 57% dintre absolvenţi profesează în domeniu).
     Programe de studiu care conduc la angajare în domenii conexe celui absolvit sunt: ştiinţele politice, relaţiile internaţionale, comunicarea şi relaţiile publice, administrarea afacerilor, informatica economică, management, marketing, electronică aplicată, tehnologii şi sisteme în telecomunicaţii.
     Cel mai bine orientaţi dintre absolvenţi sunt cei care au terminat facultăţi de calculatoare, matematică, construcţii civile şi industriale, teologie pastorală şi medicină veterinară.
"Absolvenţii acestor specializări lucrează în proporție de peste 60% în joburi care sunt direct legate de specializarea absolvită", spun realizatorii cercetării.
     Motivele pe care le invocă absolvenţii, legate de ocuparea unui post într-o specializare diferită de cea absolvită, sunt legate în cea mai mare parte de lipsa de disponibilitate a unui post în domeniul specializării.
     Studiul, realizat de UECNCFPA în rândul a peste 5.500 de absolvenţi, a fost coordonat de Bogdan Voicu, Claudiu Tufiş şi Mălina Voicu.



sursa: www.realitatea.net

Un comentariu:

  1. Normal ca se intampla chestia asta pentru ca asta e realitatea trista si se m-ai lauda unii decanii de la facultatile de profil de la Gh. Asachi ca rata de angajare este de peste 90%.

    RăspundețiȘtergere