O intrebare care cu siguranta este in mintea multora dintre noi , cu deosebire in mintea tinerilor absolventi. Ei bine, unde si cine ne-ar putea raspunde la aceasta intrebare? Probabil ca multi dintre cei apropiati ne-ar putea indruma cumva pentru a afla raspunsul insa, solutia sta in mainile fiecaruia dintre noi. Exista anumiti factori ce ar trebui analizati pentru a duce la un raspuns plauzibil al acestei intrebari. In primul rand momentul :” la ce varsta se iau deciziile mari in viata?”. O intrebare al carui raspuns este deseori eronat. Majoritatea incep a se gandi la acest aspect privind angajarea in ultimii ani de facultate, cand, probabil se vad nevoiti a se autofinanta, a se maturiza si pe cat posibil a-si construi o cariera.
Personal consider ca momentul cel mai oportun al adresarii acestei intrebari ar fi inca din timpul liceului, nu neaparat sub aceasta forma “eu unde ma angajez?” ci mai degraba “eu ce vreau sa devin?”. Si de aici porneste totul cu ceva munca, putina ambitie si noroc pentru a-ti atinge scopul si pentru a nu fi nevoit de a-ti alege facultatea (viitorul) in functie de “raman unde am intrat la buget”, cu toate ca, poate nu e deloc ceea ce ai planuit. Acesta este punctul in care multi dintre tineri fortati de imprejurari ( in special cele financiare), gresesc in luarea unor decizii. Astfel, brusc intrebarea “ eu ce vreau sa devin?” va lua o alta forma, si anume “ eu unde as putea sa ma angajez dupa finalizarea respectivei facultati?”. Deseori, aceasta intrebare mai ales intr-o perioada de criza, ca cea actual nu are nici un raspuns. Cu toate ca, acesta poate fi usor de sustras dintr-o simpla autoevaluare pe baza unui mic chestionar ce ar trebui sa decurga in mintile fiecaruia dintre noi, si anume: “ eu ce stiu sa fac?”, “ ce experinta am in ceea ce stiu sa fac?” , “ unde si cum as putea dobandi experienta?”. Sunt intrebari la care incercand un raspuns am putea realiza si constientiza ceea ce suntem, ceea ce am putea oferi, unde intampinam lacune si cum le-am putea solutiona.
Cu siguranta principala problema este partea cu experinta, deoarece cei mai multi dintre angajatori se bazeaza pe ideea ca “ nu poti intelege niciodata din carti ceva ce nu ai trait “ –Isadora Duncan. Cea mai buna modalitate de a dobandi experienta si de a-ti dezvolta bagajul de cunostinte pe perioada studiilor universitare in special, ar fi colaborarea cu unele companii chiar si fara plata, deoarece, multe dintre acestea au programe de intership, in cadrul carora iti poti dezvolta abilitati in domeniul ales sub indrumarea specialistilor. Pentru a putea participa la aceste programe este necesara efectuarea unor serii de interviuri de selectie prin care iti poti dovedi entuziasmul, dorinta de a invata si de a te dezvolta cat mai repede. Ulterior, multe dintre aceste companii aleg sa angajeze studentii care au luat parte la aceste programe. O alta oportunitate de a-ti dezvolta capacitatile practice ar fi participarea la workshopuri, seminarii, conferinte, traininguri organizate de anumite firme prin intermediul universitatii sau a asociatiilor studentesti.
Experienta ca voluntar deasemenea, a inceput sa conteze foarte mult si pentru angajatorii din Romania. Este un punct forte in cv-ul fiecaruia deoarece spre exemplu pe piata muncii din Europa de Vest si Statele Unite se recunoaste valoarea experientei dobandite prin munca voluntara, de multe ori mai importanta decat un job oarecare. Multi dintre cei care au incercat aceasta varianta recunosc ca le-a fost de mare ajutor pentru urmatorul job “adevarat”. Ca si voluntar poti avea multe beneficii si poti fi implicat in multe activitati care te pot ajuta sa acumulezi experienta in diverse domenii, ca de exemplu lucru cu oamenii, coordonarea unui proiect, implementarea lui, precum si crearea unor relatii profesionale care pot fi de mare folos pe viitor.
Ideea de baza este ca odata cu implicarea in astfel de activitati iti poti descoperi aptitudinile extrateoretice care, la terminarea studiilor sunt singurele care conteaza intr-o proportie de peste 90%. Astfel, odata cu luarea la cunostinta a celor enumerate si cu incercarea de a le pune in practica, cu siguranta vei ajunge sa cunosti ceea ce esti, ceea ce poti oferi iar raspunsul la intrebarea “eu unde ma angajez?” nu te va mai putea pune in dificultate, devenind astfel acea persoana pe care orice angajator si-ar dori-o in proria companie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu