miercuri, 25 aprilie 2012

Orientare in cariera


Pornind de la ideea că nu totul se rezumă la bani atunci când îţi doreşti să gaseşti un job, în acest articol voi dezvolta ideea că uneori, un pericol mai mare decât să nu ai un loc de muncă este acela de a merge la un loc de muncă pe care îl urăşti.
Asemeni unei relaţii, în care doreşti să găseşti echilibru, înţelegere, împlinire, tot aşa vei dori să obţii în domeniul profesional. Nu sunt puţini oamenii care nu au nici o satisfacţie în mediul lor de lucru, de aceea nici nu sunt motivaţi să evolueze şi să facă performanţă. Consider că alegerea locului de muncă este o responsabilitate pe care ţi-o asumi. Din considerente pecuniare, de cele mai multe ori suntem interesaţi doar să lucrăm, nu contează unde, ce, cum. De accea, aceste alegeri trebuie făcute încă din timpul studenţiei, pentru a preîntâmpina acele aşa zise “drame profesionale”.

În primul rând proverbul „Cunoaşte-te pe tine însuţi” este cel care trebuie cultivat zilnic. Până nu reflectezi asupra personalităţii tale, a abilităţilor pe care le ai, a ceea ce îţi place să faci, nu poţi trece mai departe. Nimeni nu este răspunzător pentru alegerile pe care le faci, deşi este uşor mai târziu să găseşti vinovaţi înafara persoanei tale. O succesiune de paşi trebuie urmaţi astfel încât să devii ceea ce îţi doreşti.

În al doilea rând, trebuie să ştii ce vrei. Nu degeaba un îndemn biblic spune „Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide”. Pe acest îndemn se bazează şi filmele motivaţionale în care ţi se spune că dacă îţi faci o listă cu lucrurile pe care ţi le doreşti, întreg Universul va lucra în folosul tău. Într-adevăr, oamenii care au reuşit au ştiut în primul rând ce şi-au dorit, apoi au crezut cu tărie în ideea lor.

În al treilea rând, şi cel mai important, nu îţi pierde speranţa! Se poate să găseşti locul de muncă la care să mergi cu plăcere şi să lucrezi ca şi cum nu ai avea nevoie de bani. Aşa vei putea să exploatezi potenţialul pe care îl ai şi să dai un nou sens vieţii tale. Dacă o uşă s-a închis pentru tine, însemană că o alta ţi se va deschide. Viaţa nu e constantă în manifestări, iar totul se întâmplă cu un scop. Nimănui nu i-au ieşit planurile din prima, dar sunt momente în care întâlneşti oamenii şi situaţiile potrivite care te vor face să crezi mai mult în tine. Nu uita : viaţa reprezintă 10% ceea ce ţi se întămplă şi 90% modul în care reacţionezi la asta.

Nu e simplu să îţi construieşti o carieră, aceast lucru se realizează cu paşi mici, dar siguri. Pentru a afla mai multe despre orientarea în carieră, te aştept luni, 7 mai, ora 16 la Librăria Cărtureşti. Înscrie-te pe site-ul “TEACH ING” pentru a fi unul dintre participanţii la acest seminar!
Oana Tucaliuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu