sâmbătă, 29 octombrie 2011

Sase lucruri pe care trebuie sa le stii despre profesorii din facultate

Profesorii sunt acei oameni care iti pot face viata in facultate un vis sau, din contra, un cosmar. Pentru a le putea face fata, este important sa ii cunosti cat mai bine. Afla, in randurile urmatoare, sase lucruri pe care trebuie sa le stii despre profesorii din facultate!

Atata timp cat ajungi sa iti cunosti profesorii destul de bine si sa le intelegi comportamentul, viata ta in facultate poate deveni foarte usoara. Chiar daca profesorii sunt diferiti, exista cel putin sase trasaturi care se vor regasi la majoritatea dintre ei. Clisee sau nu, vei vedea ca se potrivesc celor mai multi profi peste care dai in facultate:


1.    Proful tau este un tocilar
Daca ai avut senzatia vreodata ca profesorul tau sever a fost „ cool” in anii de scoala, cel mai probabil te inseli. Chiar daca este un stereotip, vei descoperi ca o buna parte dintre profesori nu s-au numarat printre studentii populari, cu succes la fete, in facultate. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca, adesea, o foarte buna pregatire academica merge mana in mana cu o viata sociala mai putin activa. In definitiv, tu nu ai decat de castigat: un profesor bine pregatit iti va oferi o educatie pe masura!

2.    Proful tau acorda o importanta foarte mare cursului sau

Cu siguranta te-ai simtit si tu frustrat, de-a lungul timpului, de faptul ca toti profii, nu doar din facultate, isi lauda cursul/materia si se asteapta sa te pregatesti foarte bine, ignorand faptul ca mai ai o sumedenie de alte materii pe care trebuie sa le asimilezi in aceeasi masura! Cu toate acestea, atitudinea profului este cat se poate de justificata: cand ajungi sa predai acelasi curs ani de zile si sa il aprofundezi, nu ai cum sa nu il iubesti si sa nu iti doresti ca si studentii tai sa aiba aceeasi pasiune pentru el! Oricat de stresant ar fi cateodata, un profesor pasionat de ceea ce face este mult mai interesant decat unul plictisit complet.

3.    Proful tau este prost platit
Este asta o supriza pentru tine? Nu ar trebui! Reducerile salariale din invatamant s-au aplicat la toate nivelurile, inclusiv in invatamantul superior, asa ca nu iti judeca proful daca il vezi foarte stresat si artagos din cand in cand. Oricat de mult i-ar placea ceea ce face, munca in plus si salariul mai mic ajung sa exaspereze chiar si pe cei mai intelegatori oameni!

4.    Proful tau e putin rupt de realitate
Cand iti petreci cea mai mare parte a timpului in facultate si facand munca de cercetare, este si normal sa nu mai stii foarte bine ce se intampla in jurul tau. Asadar, sa nu te surprinda expresia mirata/consternata a profului tau cand aude ca tu si colegii tai preferati sa va uitati la seriale, in loc sa cititi!

5.    Profului poate sa ii pese sau nu de studentii sai

Chiar daca nu iti poti alege (deocamdata) cursurile si profii, incearca macar cand vine vorba de lucrarea de licenta/diseratie, sa optezi pentru un prof care se implica. Nu poti controla atasamentul profesorilor fata de studenti, insa, atunci cand ti se ofera ocazia, opteaza pentru unul caruia stii ca ii pasa.

6.    Proful considera ca studentii erau mai buni in trecut
O parere pe care ai auzit-o inca de cand erai mic: generatiile trecute erau mai bune decat cele de astazi. Fii sincer acum: nu ai si tu aceeasi parere cand vine vorba despre cei mai mici decat tine? Atata timp cat proful nu va jigneste, parerea lui nu are de ce sa va afecteze. In definitiv, nu trebuie, nici tu, nici colegii tai, sa demonstrati nimic nimanui, ci doar voua insiva.


Articol scris de Dana Saporan www.Studentie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu