Vestea Proasta
In acelasi timp, aceasta experienta, in stilul clasic al targurilor de cariera, a fost pentru mine un soc care m-a aduc inapoi la realitate.
Spun asta pentru ca sunt obisnuit sa interactionez cu tinerii de 20+ de ani care fac o groaza de lucruri, au initiativa, au un plan si se dezvolta in mod constant. Asa ca mintea mea are tendinta sa generalizeze si sa-mi creeze ideea inselatoare ca asa sunt toti tinerii romani si ca in 10 ani o sa depasim lejer nivelul de trai din Statele Unite.
Apoi am o experienta gen Angajatori de Top care ma readuce cu picioarele pe pamant, amintindu-mi ca tinerii pe care-i cunosc eu sunt in general un esantion mic si nereprezentativ pentru restul populatiei.
Iata cateva lectii concrete trase la acest targ, pe care simt nevoia sa le impartasesc, in speranta ca mesajul meu va ajunge la cati mai multi tineri dornici de a avea o cariera de succes:
1. CV-ul European
Cred ca jumatate din cele vreo 80 de CV-uri pe care le-am vazut erau in format Europass. Am fost curios cine incurajeaza atatea persoane sa-l foloseasca, si am aflat.
In esenta, se pare ca unii profesori din mediu universitar foarte bine ancorati in realitate (ironie) recomanda tinerilor studenti sa foloseasca CV-ul European, spunandu-le ca acesta este formatul de CV cerut sau preferat de catre angajatori. Inca un exemplu al rupturii imense care exista intre mediu academic si mediul de business in Romania.
Pe scurt, nici un angajator de top (privat) nu cere explicit un CV European. Este cerut doar de unele institutii europene sau organizatii guvernamentale. Un angajator este interesat de un singur lucru: ca orice CV pe care-l primeste sa fie usor de citit si inteles. Iar CV-ul European nu este asa ceva. Mie imi este clar ca oricine a inventat acest format de CV nu a facut o zi de recrutare reala in viata sa.
2. Experienta vs. Educatie
Am vazut multe CV-uri cu un masterat, doua facultati si atat. Zero experienta profesionala, voluntariat sau activitati extrascolare. Cu un astfel de CV, pur si simplu nu ai acces la tipul de joburi disponibile la Angajatori de Top.
Daca ai un astfel de CV, fii pregatit sa pornesti de jos de tot in cariera. Tinerii care obtin joburi cu potential in companii de top cand ies de pe bancile facultatilor sunt cei care in loc de 500 de facultati, au cate 3-4-5 ani de experienta de voluntariat, in asociatii serioase si pe proiecte interesante. Au rezultate, au contacte, au abilitati soft dovedibile.
S-au dus demult vremurile in care cine avea cele mai multe studii, cu cele mai mari note, iesea in fata.
3. Abilitatile de Promovare Personala
De cand am inceput sa fac coaching in cariera, am inceput si sa spun ca romanii nu stiu sa se vanda. Inca o data, mi s-a dovedit ca din pacate, am dreptate.
Din CV-urile pe care le-am vazut, cam 10% erau din punctul meu de vedere bune (asta nu inseamna ca nu au putut si ele sa fie imbunatatite). Restul au intrat in categoriile CV mediu, CV slab sau CV vai de neamul lui.
Abilitatile de comunicare si de promovare personala inca nu sunt tratate ca ceva important, care necesita dezvoltat in mod constient si sustinut. Iar efectul se vede: tineri care se zbat sa obtina un job cat de cat, organizatii in care problemele de comunicare dintre angajati afecteaza major performantele.
Acesta este punctul la care ne aflam acum. Putem sa il negam, putem sa dam vina pe altii, pe criza, putem sa ne vaitam, sau putem sa facem ceva in privinta asta, incepand cu a ne schimba pe noi. Oportunitati, sunt o tona.
Articol preluat de pe blogul lui Eduard Ezeanu: http://www.eduardezeanu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu