miercuri, 9 noiembrie 2011

8 sfaturi pentru a tine o prezentare buna



Exista statistici care spun ca oamenilor le e mai frica de vorbitul in public decat le e de moarte… si pe tema asta exista si o gluma sadica: daca la o inmormantare suntem rugati sa tinem un mic discurs, vom prefera sa fim in locul celui din sicriu.
Dar a tine o prezentare nu are legatura doar cu vorbitul in public. O prezentare este o intreaga piesa de teatru, e un show ce trebuie repetat acasa. Pentru o prezentare buna unii oameni exerseaza enorm… si da, vorbesc chiar de oameni precum Steven Jobs sau Bill Gates (care-s printre cei mai cunoscuti oameni in materia prezentarilor de calitate).




1. Spune lumii care-i tema discutiei.

Asigura-te ca de la bun inceput toti oamenii din sala (care pot fii foarte-foarte variati din punct de vedere al varstei, al intereselor si tot asa) stiu care-i tema discutiei – adica fii sigur ca toti stiu despre ce ai de gand sa prezinti. Uneori in sala o sa ai oameni neinteresati de subiectul tau. Daca faci o prezentare buna, o sa le atragi chiar si lor atentia.
Pentru a introduce publicul in tema discutiei poti sa incepi cu o propozitie scurta, dar care sa promita… sau care sa socheze intr-un fel sau altul. Spre exemplu Steve Jobs si-a inceput una din faimoasele prezentari zicand: Today Apple reinvents the phone.. Pac – ne-a atras atentia! Cum sa reinventeze telefonul? :) 




   2. Prezinta cu entuziasm si energie!
Cand tii o prezentare vrei ca publicul tau nu doar sa fie foarte atent la tot ce ai de zis, dar vrei sa fie entuziasmat si plin de energie. Mahatma Gandhi zice: “Fii schimbarea care vrei s-o vezi in lume.”. Vasazica daca vrei energie si entuziasm din partea publicului, tu trebuie sa prezinti cu entuziasm si energie!
Permite-ti sa faci o gluma-doua, acolo unde-i loc, astfel incat sa destinzi atmosfera si sa transmiti o energie pozitiva. Fii mandru de faptul ca TU esti in fata unor oameni si ai ceva foarte interesant de zis. Astfel si ei or sa fie mandri ca sunt in fata ta.
Foloseste cuvinte care transmit energie: magnific, fantastic, superb, extraordinar. … Sau poti chiar sa spui publicului: “Sunt foarte entuziasmat si plin de energie si vreau sa va dau si voua o parte!”. Nu, nu o sa zica nimeni ca esti nebun. O sa te aprecieze!



3. Creeaza un moment de neuitat!

Marii prezentatori cauta ca in fiecare prezentare sa creeze un moment de neuitat. Nu vrei ca publicul sa plece acasa cu zambetul pe buze ca i-a placut prezentarea si … doar atat. Vrei sa plece plin de energie, cu idei noi, sa plece cu o revelatie, sa plece cu o poveste, sa plece pus pe actiune!
Exista multe moduri de a creea un moment de neuitat. Trebuie sa faci ceva diferit, ceva special. Poti spre exemplu sa spui o poveste. Oamenilor le plac povestile. Povestea si momentul emotional pe care-l vei creea va fi de neuitat.
Dar totodata poti face orice altceva: poti sa tii o parte din prezentare cantand la chitara sau cantand pur si simplu… sau poti arata niste statistici fara ajutorul calculatorului (si respectiv visualului din spatele tau), ci cu niste cutii colorate puse unele peste altele.
Fii inventiv, nu-ti fie frica sa faci ceva nou si lumea te va tine minte! (Si exact asta vrei, sa te tina minte.)




4. Vino cu un visual diferit!

Power Point este overrated. Nu te-ai saturat de prezentarile Power Point cu aceleasi design-uri plictisitoare si cu bullets-uri?
Eu am descoperit Prezi – un program de facut prezentari foarte-foarte dragute.

Dar totodata nu uita ca centrul atentiei in prezentarea ta esti TU, nu visualul din fundal! Ai grija cat continut pui in background si cat vorbesti tu. De fapt prezentarea vizuala trebuie doar sa sustina vorbele tale. Sa nu scrii TOT ce ai de zis pe prezentare si sa nu citesti NICIODATA de pe prezentare. Acolo trebuie sa fie cat mai putine cuvinte.



   5. Fa un spectacol!
O prezentare buna este precum un spectacol: are o introducere, are muzica, are tot felul de momente speciale… Gandeste-ti toata prezentarea precum un spectacol de teatru – poti chiar sa-l imparti in scene (ca sa te organizezi mai bine). Invata-ti replicile (exact ca si cum ai un rol intr-o piesa de teatru), gandeste-te din timp daca ai niste glume de facut…
Chiar daca nu pare, o prezentare buna este gandita foarte mult timp si e pregatita bine inainte de a fi pusa in scena – repet, exact ca o piesa de teatru!

 

 


6. Sari peste greseli!

Daca faci o greseala ai de ales: 1. daca greseala-i grosolana si o constientizezi – iti ceri scuze, spui ca ai gresit, o repari si treci mai departe… 2. daca greseala-i foarte mica si n-a observat-o nimeni (in afara de tine) – mergi mai departe lasand greseala in urma. Daca n-a observat-o nimeni nu e cazul ca exact tu sa atragi atentia asupra ei! :)
Ah, si, nu-ti schimba atitudinea de om entuziasmat si plin de energie dupa o greseala. Fiind foarte plin de energie e posibil sa faci mici greseli – lumea te intelege, stai calm.

 



7. Eye contact!

“Eye contact”-ul este parte din public speaking-ul despre care am vorbit mai devreme. Este foarte-foarte-foarte-foarte, dar foarte important sa te uiti in ochii oamenilor din sala. Nu te uita in gol! Nu te uita doar la O PERSOANA! Nu te uita doar la 2, 3, 4 persoane! Nu-i de ajuns. Priveste absolut orice ochi ce este in raza ta vizuala. Astfel ii vei face pe cei din public sa se simta in siguranta, sa inteleaga ca-ti pasa de ei, ca vrei ca ei sa te asculte, ca vrei ca informatia ta sa ajunga la toata lumea… vei fi de incredere.
La inceput iti vine greu sa te uiti in ochii unor straini din primele doua randuri, dar apoi vine de la sine. Exerseaza “eye contact”-ul daca nu te descurci – este foarte important sa oferi incredere.




8. Call to action!

Ultimul sfat este sa-ti faci publicul sa faca ceva! In engleza se numeste “Call to action” – vasazica “Strigatul la actiune” – acesta-i momentul in care-ti motivezi publicul sa faca ceva, sa ia o atitudine. Aici iti convingi publicul ca si el poate sa faca ce faci tu. Indiferent despre ce-i vorba… fa-ti publicul sa incerce si el ceva din ce ai prezentat. Ai vorbit despre afaceri? Convinge-ti publicul sa faca o afacere. Ai vorbit despre atitudine? Convinge-ti publicul sa-si schimbe atitudinea. Ai vorbit despre caritate? Convinge-ti publicul ca actele de caritate ofera un sentiment foarte bun si merita incercate.
Nu-ti lasa publicul sa plece de la prezentarea ta pur si simplu. Mereu, indiferent de ce prezinti, motiveaza-l sa faca ceva cat mai concret.




+Bonus – 9. Repetitii, repetitii, repetitii!

Repeta, repeta, repeta.

Gandeste bine prezentarea, vezi ce ai de zis, vezi unde poti face o gluma-doua, vezi apoi cum iti construiesti “visual”-ul, vezi cum creezi momentul de neuitat si apoi repeta cu un public imaginar. Recomand chiar si cronometrarea prezentarii.




Articol preluat de pe motivonti.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu