marți, 22 februarie 2011

Germania are nevoie de forta de munca

Companiile din mai multe sectoare ale economiei Germaniei se confrunta cu un deficit de forta de munca. Germania a inregistrat anul trecut cea mai mica rata a somajului din ultimii 18 ani. Ceea ce pentru alte state ar fi o fericire, pentru Germania reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat o rata mica a somajului inseamna un mare deficit de muncitori. 



De la 1 mai, vor fi ridicate restrictiile pe care Germania si Austria le-au impus din 2004 pentru est-europenii care vor sa lucreze in cele doua tari. Studii de specialitate arata ca pana in anul 2020, Germania ar putea avea un deficit de doua milioane de muncitori.
Economistii germani se tem ca multi dintre est-europenii care au vrut sa emigreze au facut-o deja si ca nevoia de forta de munca va fi dificil de acoperit. Cu toate acestea, decalajele de dezvoltare, si implicit de salarii, dintre economiile din Europa de Est si cele din centrul si vestul Europei raman mari. Ceea ce inseamna ca Germania si Austria au toate sansele sa atraga forta de munca din Europa de Est. Spre exemplu, industria de tehnologia informatiilor si cea a telecomunicatiilor au deja nevoie de oameni. Estimarile arata ca sunt vacante aproximativ 30.000 posturi de muncitori calificati.
Sectorul sanatatii va avea si el nevoie pana in anul 2030 de un milion de angajati care sa ingrijeasca persoanele in varsta. De asemenea, sectorul serviciilor, precum cele hoteliere, se estimeaza ca va face recrutari de personal.


                                                                                                                                                                             sursa: http://www.rfi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu