luni, 27 septembrie 2010

Let's Do It Romania - Teaching Iasi did it, Romania!

            Odata ce ne-am anuntat sustinerea proiectului Let's do it Romania, era de inteles ca vom participa ca si voluntari la aceasta actiune. Zis si facut. Fara a astepta indemnul liderilor de proiect, ne-am ingramadit cati am putut intr-o masina si am plecat sa facem  curatenie prin tara. Putin derutati de problemele de organizare si comunicare, am reusit sa ajungem in locul in care am fost repartizati: satul Schitu Duca, la 20 de km de Iasi, pe drumul ce duce la Vaslui.

            Intr-o margine de sat, intr-o padure destul de frumoasa, taranul roman lipsit de educatie civica si-a facut groapa de gunoi. Ce-i drept, in anii de dupa revolutie termenul de "groapa de gunoi" era  necunoscut. Fiecare isi arunca gunoaiele pe unde poate, dar cat mai ferit de vazul lumii. Asa se face ca in padurea de la Schitu Duca am gasit cateva mormane de gunoi, multe din ele cu iz comunist. La o privire de ansamblu, parea un mic depozit de incaltaminte, sticle de toate formele, ambalaje de tot felul, PET-uri la discretie, televizoare sparte, sticlute de esente, recipiente de parfum etc...
            La actiunea noastra de colectare au asistat si cativa gusteri, bucurosi ca vor putea trai intr-un mediu mai curat.


            Am fost placut surprinsi de numarul mare de voluntari care s-au adunat numai pentru aceasta zona. Peste 50 de tineri, impartiti in 4 echipe.  Productia, pe masura: peste 200 de saci de gunoaie adunate. Acum ramane sa vedem daca munca nu a fost in zadar: Vor veni oare masinile de la salubritate sa ridice sacii? Sa speram ca DA!

            Un alt motiv de bucurie a fost ca la intoarcerea spre casa, pe cei aproximativ 20 de km de drum, am mai intalnit cel putin 5 centre de colectare a gunoaielor, cu rezultate vizibile. Aceeasi munti de gunoaie, adunati in sute de saci.

         Nu ne ramane decat sa multumim participantilor  la actiune. Acum avem o tara ceva mai curata. Peste 150.000 de voluntari din toata tara s-au implicat si au dovedit ca in Romania anului 2010 mai exista speranta de mai bine. Daca nu din partea politicului, poate din partea tinerilor prin actiunile de voluntariat. 

Cristian.

2 comentarii:

  1. Am fost participant la aceasta actiune si cred ca este una de succes. Cred ca ar fi fost si mai de succes daca ar fi participat si mai mult autoritatile locale dar avand in vedere situatia actuala in Romania ne puteam astepta la asa ceva.
    Asa ca bine ar fi daca ar mai exista, cred ca in fiecare sfarsit de anotimp, cate o astfel de actiune.
    Oricum FELICITARI celor ce au luat parte la acest eveniment. Si mai multe FELICITARI pentru cei ce vor respecta munca depusa de activisti.

    Bogdan!..

    P.S. Aceasta coment nu a fost cu iz politic, ci cu iz cetatenesc!
    Si cum spunea cineva "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!"

    RăspundețiȘtergere